Sider

lørdag den 12. juni 2010

Mit personlige projekt

Jeg læste fornylig Lene Hanssons kogebog med opskrifter på syre/base-kost, og må sige at hendes påstand om ikke at måtte blande kulhydrater og protein i samme måltid fik min hjerneaktivitet i gang.
Jeg kunne simpelthen ikke få det til at passe ind med den viden har fået gennem min uddannelse.


Kort fortalt mener hun at kulhydrater bliver nedbrudt af basiske fordøjelsesenzymer i munden, og proteiner bliver nedbrudt i maven af sure fordøjelsesenzymer. Når man så spiser kulhydrater og proteiner i samme måltid vil disse enzymer neutralisere hinanden og medføre at enzymerne slås mod hinanden, og til sidst ophøre med at nedbryde maden.

Det eneste jeg kan få til at stemme overens med virkeligheden, er at kulhydrater (di- og polysakkarider) bliver spaltet af fordøjelsesenzymet spyt-Amylase, og at proteiner bliver nedbrudt i maven af enzymet Pepsin.
At amylase er basiske, stemmer ikke overens med de kilder jeg har læst, der alle påviser at amylase fungere optimalt ved en pH på ca. 7, der betegnes som neutral.
Og at de to fordøjelsesenzymer skulle kunne neutralisere hinanden ved en tilstedeværelse af kulhydrat og protein samtidig kan jeg heller ikke få til at passe ind.

Så vidt jeg ved, er der altid et surt miljø i maven (ca. pH 2) proteiner tilstede eller ej, og amylase holder altid op med at fungere når maden kommer ned i det sure miljø i maven. Så kan ikke rigtig forstå hvordan kulhydrater og proteiner kan påvirke og neutralisere hinanden.

Det gik mig så meget på, at jeg satte mig for at undersøge det, og har ikke fundet nogen kildehenvisninger i Lene Hanssons bog, og eller nogen videnskabelige artikler der påviser netop denne teori.
Derfor har jeg efter nogen søgen fundet Lene Hanssons email-adresse, og bedt hende om netop at henvise til de kilder eller forskning, der ligger til grund for det videnskabelige grundlag hendes bog er bygget op om.

Så forhåbentlig får jeg snart svar på mine spørgsmål.
Jeg glæder mig i hvert fald til at høre hvad hun har at sige..

Man forkorter fordøjelsen i maven fra ca. 20 timer til blot 4 timer blot ved at skille kulhydrat og protein ad. Dette gør, man undgår forgæring (kulhydrat) og forrådnelse (protein), der er skyld i symptomer som luft i maven, sure opstød, halsbrand, mave-tarm smerter og forstoppelse eller diarré.
Da jeg personligt kan skrive under på de fleste af disse symptomer, vil jeg på trods af min skepsis leve efter Lene Hanssons principper om at skille mine kulhydrater og proteiner ad i en hel uge.

Så besøg min blog de kommende dage, for at se hvordan det går med mit projekt og forhåbentlig vil Lene Hansson snart besvare min mail.God Lørdag

1 kommentar:

  1. Hej Lotte. Super ide! Glæder mig til at høre, hvad du får ud af projektet (og mailen). Knus Stine Rasmussen

    SvarSlet