Sider

søndag den 10. februar 2013

Fastelavn med udfordning - Luxus fastelavnsboller af wienerdej med to slags fyld!



Ja selv Åse (min kat) syntes mine fastelavnsboller duftede godt..  Opskriften er "lidt" hugget fra Claus Meyer der er den første jeg har set, der grådigt har både creme og remonce som fyld i hans Fastelavnsboller. Min opskrift adskiller sig dog ved fremgangsmåden, hvor jeg i min opskrift laver min dej til en wienerdej og derudover tilføjer kardemomme til dejen. Jeg advarer på forhånd at det er et lidt tidskrævende projekt at lave en wienerbrødsdej, så har beskrevet en lettere version der også giver et fantastisk resultat.    


Dej:
500 g mel
200 g smør
1 pk gær
1 tsk. kardemomme
2 dl. mælk (lunken)
2 æg
50 g sukker
lidt salt

Creme:
1 vaniliestang
2 æg
40 g sukker
4 spsk. maizena
1/2 l mælk

Remonce:
150 g sukker
150 g marcipan
150 g smør




Først laver du Dejen: Del 1



Gæren opløses i  den lunkne mælk.
50 g af smørret skæres i tern og kommes i mælken, sammen med æggene, sukkeret, saltet og røres sammen. Det er helt ok at smørret ikke vil blandes. 

"Hvis man ikke kan overskue wienerdej-projektet som jeg indrømmer kan være ganske omfattende, tilsættes smørret af én gang og del 2 og del 3 undlades.."    

Melet røres i lidt efter lidt, til man har en god dej.
Dejen æltes kort og sættes til hævning en halv time.
Den resterende smør bankes blød i lidt mel og sættes på køl.




I mellemtiden laves cremen og remoncen: OBS! husk at efter 1/2 time skal dejen smides på køl. 


Remonce:

Marcipan og sukker røres sammen til en homogen masse.
Smørret blandes hurtigt i marcipanen. Det er ok der er lidt klumper.
Remoncen sættes på køl indtil brug, da den derved undgår at løbe ud ad bollerne under bagningen.

Cremen: 

Mælken varmes til lige under kogepunktet.
Æg, maizena, sukker og kornene fra vaniljen (smid stangen over i mælken så længe) piskes sammen til en luftig masse.
Mælken hældes i æggesnapen under omrøring for at undgå at æggene koagulerer.
Hele herligheden hældes tilbage i gryden og koges op i et par minuter ved middel-varme under konstant omrøring til cremen er glat, tyk og dejlig.
Smag cremen til for sukker, og stilles til side indtil brug.





Dejen Del 2.  

Dejen skal være kold før smørret kan rulles ind, så smid den ind i køleskabet i en 1/2 time tid. 





Dejen Del 3.

Så er vi klar!
Dejen laves til en bolle og der rulles 4 hjørner udfra midten, således at der er en tyk midte hvor smørret placeres og dækkes over med de fire lapper/flapper. Se evt http://www.youtube.com/watch?v=cSnwdrn9hSw hvor princippet bliver vist. 

Dejen rulles forsigtigt ud, til den er 3 gange så lang som den er bred og foldes to gange så der er 3 lag. Dejen rulles ud igen og foldes i alt 3 gange så der i alt er 27 lag.
Hvis dejen undervejs bliver svær at arbejde med, kan det hjælpe at give den 15 min. i køleskabet.
Når dejen er klar, ligges den på køl i minimum 1 time så den er helt kold (gerne til dagen efter).  




Dejen Del 4.


"Ja det tager sin tid, så man skal synes det er sjovt at udfordre sig selv før det er det værd..."

Rul dejen ud så den har en tykkelse på 1/2 cm. 
Skær med en kniv dejen ud i ca. 15 x 15 cm kvadrater og fyld en tsk. remonce og creme på hver firkant. 
Fold bollen ved at samle de 4 hjørner og derefter lukke bollen helt ved klemme kanterne sammen.
Sæt bollen på bagepladen med den grimme side (altså åbningen) nedad, og pres bollen lidt flad. 
Pensel bollerne med æg og bag dem i 180 grader ved en 12-15 min.

En alternativ måde at folde bollerne på, er at gøre som før, men stoppe efter man har samlet de 4 hjørner. Derefter sættes endnu en klat creme eller marmelade ovenpå samlingen og bages på samme måde. Den version minder meget om "bageren dårlige øje" alias "spandauer"..     


Pynt Fastelavnsbollerne med glasur lavet af flormelis, usødet kakao, og kogende vand. 


Pynt dine boller med M&M', frysetørret hindbær eller som
her, helt almindelig kokos..  

Her kan man se de mange lag...
     












2 kommentarer:

  1. din nye layout ser fin ud og fastelavnsbollerne ser også lækre ud.

    SvarSlet