Jordbærsæsonen er ved at være forbi, men tidligere i dag fandt jeg et par håndfulde skønne modne bær i min mors bed, der var nok til en lille jordbærtærte til os begge. Mange opskrifter benytter et lag af mørkt chokolade ovenpå den færdigbagte bund, så cremen ikke når at blødgør den. Jeg synes mørkt chokolade er for kraftigt og overdøver de fine smagsnuancer der er i cremen og jordbærene, derfor vælger jeg som regel ikke at pelsle mine bunde med noget (da jeg ikke har noget imod en svampet bund), men et alternativ kunne en være blød nougat der er mere mild i smagen.
Jeg har i denne opskrift valgt at tilføje citron i cremen, men den kan selvfølgelig undlades eller erstattes af eksempelvis appelsin - eller hyldeblomstsaft der også er rigtig lækkert.
Mørdej
100 g kold smør
150 g mel
3 spsk flormelis
1 æg
Crem
500 ml mælk
saft og skal af 1 citron
1 vaniljestang
6 æggeblommer
3 tsk. maizena
1 dl fløde til flødeskum
400 g flotte friske jordbær der er renset og tørre
Gelé
2 plader husblas
1 1/2 dl vand
4 spsk sukker
2 spsk tørrede frugt (tranebær, abrikoser el. lign)
Fremgangsmåde
Bunden:
- Fordel det kolde smør med melet og flormelisen enten i hænderne eller i en foodprocessor.
- Samle dejen med ægget hurtigt og tryk dejen sammen på bordet.
- hvis dejen er meget våd kan den kommes i køleskabet i en halv time, men ellers er den klar til at blive rullet ud.
- tænd ovnen på 190 grader
- Rul dejen ud og sørg for den ikke hænger fast til bordet.
- Læg dejen over i din ønskede form/forme der er penslet med smør, og fjern den overskydende dej ved at rulle din kagerulle over formen så kanten skæres til.
- Tørrede bønner, kikærter eller lign. ligges i bunden af formen så dejen holdes på plads under bagning.
- Bag bunden i ca. 10-15 min og køles helt ned.
Cremen:
- Kog mælken med citronsaft og skal til kogepunktet
- Pisk æggeblommerne med sukker, vanilje og maizena
- Smid den tomme vaniljestang i mælken
- Når mælken er kogende varm sies vaniljestang og citronskal fra og hældes i æggesnapsen under kraftig piskning (eller koagulere blommerne og du får røræg).
- Blandingen hældes tilbage i gryden og varmes op under piskning.
- Når cremen tykner og har kogt i 1-2 min. tages den af varmen og køles helt ned.
- Fløden piskes til skum og vendes forsigtig i cremen.
- (lav evt. geléen nu, da den skal have tid til at svale)
- Cremen fordeles i bunden og jordbærne halveres og ligges pænt ovenpå cremen.
Gelé:
- Læg husblasen i blød i koldt vand
- Kog sukker, vand og frugt i 2 min.
- Sukkerlagen tages fra varmen og frugt sies fra.
- Smelt husblasen i sukkerlagen og lad den svale til den er blevet lidt tyggere, ellers vil den ikke kunne hænge fast på bærrene.
- Pensel geléen forsigtigt ud over bærende i et jævn lag.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar